Koninklijke Harmonie van Herent

Vzw 3008

Voor en door Veltem

Koninklijke Harmonie van Herent

Deze vereniging heeft een lange, rijke historie die meer dan 150 jaar beslaat. En ze gaan nog niet naar huis, nog lange nie… Oorspronkelijk waren ze een fanfare, maar vanaf 1983 werd de tweejaarlijkse wedstrijddruk te zwaar en het bestuur koos bewust voor een doelgericht jeugdbeleid met op termijn een omschakeling naar harmoniebezetting, wat in 1992 gebeurde.

 

Vanaf 2003 werd weer deelgenomen aan provinciale wedstrijden. Momenteel treedt het orkest aan in tweede afdeling. In 2005 werd een nieuwe stap gezet in de verjonging van de vereniging met de oprichting van het instaporkest KL!NK, waar beginnende muzikanten het samenspel wordt aangeleerd. In 2006 werd in het kader van een groot project Tijdloos verweven in harmonie het 150-jarig jubileum gevierd met een dubbelconcert in het Lemmensinstituut in Leuven. Ze zeggen dan ook niet zonder trots dat ze na 150 jaar - met vallen en opstaan - gegroeid zijn tot een harmonie van om en bij de 80 uitvoerders waaronder een aanzienlijk aantal jongeren. De activiteiten zijn er ook niet minder op geworden: studieweekends, harmoniefeesten, mosselfeesten, concerten en reizen bovenop wekelijkse repetities.

 

Sinds 2010 speelt de harmonie weer in de hogere afdeling van Uitmuntendheid, een niveau dat enkel in de toptijd van de fanfare werd gehaald in de jaren '70 van de vorige eeuw.

 

In 2008 lag de harmonie ook aan de basis van het platform hART, dat de verenigingen in Herent van de podiumkunsten verenigt. Binnen hART willen we van elkaar leren, elkaars concerten en voorstellingen bijwonen, samen promotie voeren en samen plannen en optreden. In 2011 was hART één van de 10 genomineerden voor de Prijs voor het Vrijwiliggerswerk, uit meer dan 180 kandidaten in heel Vlaanderen..

 

http://www.harmonieherent.be/

 

 

 

 

 

© vzw 3008